注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

英语练功房

Challenge both your English & minds

 
 
 

日志

 
 

0926b  

2007-09-26 10:10:18|  分类: Lectures |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 

Review

名词性从句考点大聚会

 

  名词性从句包括主语从句、宾语从句、表语从句和同位语从句.名词性从句一向是NMET中的重要考点.通过对近几年高考试题的分析,我们可以看出NMET名词性从句考点主要有以下六个方面:

 

  考点之一:考查名词性从句中thatwhat的区别

 

  考例: _______ we can't get seems better than _______ we have.

 

  A. What; what B. What; that

 

  C. That; that D. That; what

 

  分析: 在名词性从句中thatwhat的区别是:that在名词性从句中不作句子成分,只起连接作用;what在名词性从句中不仅起连接作用,而且作句子成分.句子的意思是:我们不能得到的似乎比我们已经拥有的要好.此题考查了两个名词性从句:主语从句和宾语从句,what在这两个名词性从句中都作宾语.

 

  考点之二:考查名词性从句中的it作形式主语或形式宾语

 

  考例1: _______ is a fact that English is being accepted as an international language.

 

  A. There B. This C. That D. It

 

  分析:在这种名词性从句中为了保持句子的平衡,往往用先行词it作形式主语或形式宾语,而把真正的主语或宾语放到后面,尤其是that引导的主语从句往往用先行词it作形式主语.此句也可以改写为:That English is being accepted as an international language is a fact.

 

  考例2: I hate _______ when people talk with their mouths full.

 

  A. it B. that C. this D. them

 

  分析:此题考查的是用先行词it作形式宾语,而把真正的宾语从句放到后面.其他几个词均不能作形式宾语.

 

  考点之三:考查名词性从句的语序

 

  考例:The photographs will show you _______ .

 

  A. what does our village look like

 

  B. what our village looks like

 

  C. how does our village look like

 

  D. how our village looks like

 

  分析:在名词性从句中,除了关联词要提到句首之外,一律要用陈述句语序。当关联词含疑问意义时,有的学生就会受习惯影响错误地使用疑问句语序。克服这种错误的关键是要找准从句中的主语和谓语。本题句子的意思是:这些照片会告诉你我们村子是什么样。本题中根据引导词what要作介词like的宾语,而副词how不能作介词like的宾语,所以首先排除CD,A项是疑问句语序,故只能选B

 

  考点之四:考查名词性从句中的whether, if以及that的区别

 

  考例1: _______ we'll go camping tomorrow depends on the weather.

 

  A. If B. Whether C. That D. Where

 

  分析:句子的意思是:我们明天是否去野营要视天气而定. whetherif"是否"讲时的区别是:在引导宾语从句时两者可以互换,但在引导主语从句、表语从句和同位语从句以及介词后面的宾语从句或后面紧跟or not时通常只能用whether,而不能用if.

 

  考例2: What the doctors really doubt is _______ my mother will recover from the serious disease soon.

 

  A. when B. how C. whether D. why

 

  分析:本题句子的意思是:医生真正怀疑的是我母亲是否能很快从重病中恢复过来.whether引导的是表语从句.

 

  考例3: It worried her a bit _______ her hair was turning gray.

 

  A. while B. that C. if D. for

 

  分析:本题句子的意思是:头发变白使她有点儿不安。It作形式主语,that引导的是主语从句。whether, if以及that引导的名词性从句的区别是:whetherif("是否"讲时)引导的名词性从句含有疑问意义;that引导的名词性从句不含有疑问意义。

考点之五:考查名词性从句中的疑问词+ever引导的名词性从句及其与no matter+疑问词引导的从句的区别

  考例 1:It is generally considered unwise to give a child _______ he or she wants.

  A. however B. whatever C. whichever D. whenever

  分析:本题句子的意思是:一般认为孩子要什么就给什么是不明智的.whatever引导的是宾语从句,A. however D. whenever是不能作宾语的;C. whichever表示"无论哪一个、无论哪些",表示在一定范围内的人或事物,此处并不涉及"一定范围内的人或事物",所以也不能选.

  考例2: Sarah hopes to become a friend of ______ shares her interests.

  A. anyone B. whomever C. whoever D. no matter who

  分析:本题句子的意思是:萨拉希望跟自己有共同爱好的人交朋友.疑问词+ever引导的名词性从句与no matter+疑问词引导的从句的区别是:前者既可以引导名词性从句也可以引导让步状语从句;后者只能引导让步状语从句.首先排除D.而选A. anyone则应在其后加who.从句中需要的是主语,所以whomever也不行.

  考点之六:考查名词性从句的虚拟语气问题

  考例:It is necessary that a college student ______ at least a foreign language.

  A. masters B. should master C. mastered D. will master

  分析:本题选B.句子的意思是:大学生至少应该掌握一门外语。It作形式主语,that引导的主语从句中谓语动词用虚拟语气。

  (1) 在主语从句中用来表示惊奇、不相信、惋惜、理应如此等,谓语动词用虚拟语气"(should) +do",常用的句型有:I. It is necessary (important, natural, strange, etc.) that... II. It is a pity(a shame, no wonder, etc.) that... III. It is suggested (requested, proposed, desired, etc.) that...: It is strange that she (should) think so.

  (2) 表示建议、请求、命令、要求、坚持等及物动词后面的宾语从句中要用虚拟语气,常用的这类动词有suggest, propose, insist, desire, demand, request, order, command等。如:

  I insist that she (should) do her work alone.

  (3) 主语是suggestion, proposal, request, decision等表示"建议、请求、要求、决定等"意思的词时,表语从句中谓语动词要用虚拟语气"(should) +do"。如:

  His suggestion is that we (should) hold another meeting to discuss the question.

  (4) 表示"建议、请求、命令、要求、决定等"意思的名词后面的同位语从句中谓语动词要用虚拟语气"(should)+do"。如:

They received orders that the work(should)be done at once.

 

She underwent a thorough examination at the hospital.
  
她在医院里接受了全面检查。
2. I hope that I shall never again have to undergo such unpleasant experience.
  
我希望我永远不会再遭遇到这种不愉快的经历。
3. This city underwent great changes.
  
这座城市经历了巨大的变化。
4. Metals undergo expansion when heated.
  
金属加热时会膨胀。

a climate of unrest.

不安的气氛

political climate

政治气候

undergo great hardship.

遭巨大的苦难

 

 

 

He commanded that the three men ______[be]shot

in command of

has a command of

die away

die down

die out

die off

She sang ____ a piano

dance  ____music

The lesson is difficult to follow

She thrilled at the ambulance bell.

At the news she jumped

thriller

thrilling

thrilled

This wire _____[bend] easily

The enemy struck ____ dawn

I recommended he ____[go]there

She bowed her hair____ shame

The pines bowed ____the wind.

He was armed _____ a bow and arrow.

offer to do sth

prepare for \

in preparation

make preparation for

Bad weather account _____ the delay of the flight

turn  词组

would   used to

He was ill, ______ therefore could not come.

Warming Up

母恐龙

把蛋来hatch(孵)
把周围watch(注视)
把身上scratch(搔)
把虱子catch(捕获)

hatch   vt.
孵出,孵;筹划,图谋,策划;vi.hatch out)(小鸡等)出壳,孵出n.(飞机等的)舱门,(门等的)开口;孵化
watch   v.
注视,观看,看守,监视,照看;小心,当心 n.表;看管,监视  [watch out注意;提防或戒备]
watchful    adj.注意的,警惕的
scratch    v.
抓,搔,扒;刮擦,刻划n.抓,搔,刮;抓痕,划痕
catch    vt.
抓住,接住;偶然撞见,发觉;染上,感染;赶上,追上;听清楚,领会

 

scratch a match擦火柴

scratch where it itches搔痒; []迎合人意

scratch out a hole挖出一个洞

scratch a few lines to a friend潦草地写几句话给一位朋友

That cat will scratch you with its claws. 那猫会用爪子抓你的。


电脑打印机

把软盘put (放置)
把资料input (输入)
结果打印output (输出)

put    vt.放,摆,使处于(某种状态);说,表达;put forward)提出,提交;(put down)记下,写下
input    n.
输入,投入;输入物,输入的数据vt.输入计算机
output   n.
产量;输出,输出功率vt.输出(信息、数据等)

 

Just rememberkeep practising, and succeeding.

 

 

Good Sentences

31. This view is now being questioned by more and more people.
这一观点正受到越来越多人的质疑。
32. Although many people claim that, along with the rapidly economic development, the number of people who use bicycle is decreasing and bicycle is bound to die out. The information I've collected over the recent years leads me to believe that bicycle will continue to play extremely important roles in modern society.
尽管许多人认为随着经济的高速发展,用自行车的人数会减少,自行车可能会消亡, 然而,这几年我收集的一些信息让我相信自行车仍然会继续在现代社会发挥极其重要的作用。
33. Environmental experts point out that increasing pollution not only causes serious problems such as global warming but also could threaten to end human life on our planet.
环境学家指出:持续增加的污染不仅会导致像全球变暖这样严重的问题,而且还将威胁到人类在这个星球的生存。
34. In view of such serious situation, environmental tools of transportation like bicycle are more important than any time before.
考虑到这些严重的状况,我们比以往任何时候更需要像自行车这样的环保型交通工具。
35. Using bicycle contributes greatly to people's physical fitness as well as easing traffic jams.
使用自行车有助于人们的身体健康,并极大地缓解了交通阻塞。
36._______ many obvious advantages of bicycle, it is not without its problem.
尽管自行车有许多明显的优点,但是它也存在它的问题。
37. Bicycle can't be compared with other _______ of transportation like car and train for speed and comfort.
在速度和舒适度方面,自行车是无法和汽车、火车这样的交通工具相比的。
38. From what has been discussed abovewe may safely _______ the conclusion that advantages of bicycle far 
outweigh its disadvantages and it will still play _______roles in modern society.
通过以上讨论,我们可以得出结论:自行车的优点远大于缺点,并且在现代社会它仍将发挥重要作用。
39. There is a general discussion these days over education in many colleges and institutes. One of the questions _______ debate is whether education is a lifetime study.
当前在高校和研究机构对教育存在着大量争论,其中一个问题就是教育是否是个终身学习的过程。
40. This issue has caused _______ public concern.
这个问题已经引起了广泛关注

Grammar

1.Jim sold most of his things.He has hardly______left in the house.

A.anything    B.everything    C.nothing    D.something

2.My parents live in a small village.They always keep candles in the house____there is a power cut.

A.if    B.unless    C.in case    D.so that

3.-Did Alan enjoy seeing his old friends yesterday?

-Yes,he did.He______his old friends for a long time.

A.didn't see   B.wouldn't see    C.hasn't seen    D.hadn't seen

4.George couldn't remember when he first met Mr.Anderson,but he was sure it was___Sunday because everybody was at__church.

A./;the       B.the;/     C.a;/       D./;a

5.The children went home from the grammar school,their lessons_____for the day.

A.finishing       B.finished       C.had finished       D.were finished

Read and Fill in the Blanks with Proper Words

 

Career or Family: which is more important?

  When asked about their opinion of career and family, people always respond differently. Some people _______ it more important to pursue their career, _______ there are always other people who argue that family should be the number one in one’s life.

  It goes without any question that career plays a key role in our life. In the very first place, career can give us an aim to live on. Without career, much of our living time will be certainly wasted. What’s more, career can provide us with a means to live _______Most of the people earn their income from a job. On the other hand, family is also an indispensable part of life, as many people will admit. Family is always regarded as a place where we can escape from troubles in life. In addition, we can obtain a sense of belonging to from family. Without it, anyone will feel lonely and desperate.

  In my opinion, career and family are not in opposition to each other. Rather, they can enhance each other so that one’s life can become better and better. _______, it’s not a choice between right and wrong, but one between_______  and practical.

 

Reading

 The very wealthy English Baron Fitzgerald had only one child,a son,who understandably was the apple of his eye.His wife died when the child was in his early teens.So Fitzgerald devoted himself to fathering the kid.Unfortunately the son died in his late teens.

Meanwhile,Fitzgerald's wealth greatly increased.He spent a lot on art works of the masters. Later Fitzgerald himself became seriously ill.Before his death,he had carefully prepared his will as to how his wealth would be settled-to sell his entire collection at an auction(拍卖).

Because of the large quantity and high quality of his collection,a huge crowd of possible buyers gathered for the auction.Many of them were museum directors and private collectors eager to bid(出价).Before the auction,the art works were shown,among which was a painting of Fitzgerald's son by an unknown artist.Because of its poor quality,it received little attention.

When it was time for the auction,the auctioneer gaveled(敲槌)the crowd to attention.First the lawyer read from Fitzgerald's will that the first art work to be auctioned was the painting of his son.

The poor-quality painting didn't receive any bidders...except one-the old servant who had served the son and loved him,and who for emotional reasons offered the only bid.

As soon as the servant bought the painting for less than one English pound,the auctioneer stopped the bidding and asked the lawyer to read again from the will.The crowd became quiet,and the lawyer read from the will:“Whoever buys the painting of my son gets all my collection.”Then the auction was over.

1.The English Baron Fitzgerald was .

A.a museum director

B.a master of art

C.an art collector

D.an art dealer

2.Why did the old servant bid for the painting of Fitzgerald's son?

A.He was devoted to the family.

B.He saw that no one bid for it.

C.He knew the content of the will.

D.He found it cheap for him to buy.

3.Fitzgerald's will showed

A.his desire to fool the bidders

B.his invaluable love for his son

C.his sadness at the death of his son

D.his regret of having no children to take over his wealth

 

Cloze

In the clinic,I asked if Michael could be retested,so the specialist tested him again.To my 36 ,it was the same score.

Later that evening,I 37 told Frank what I had learned that day.After talking it over,we agreed that we knew our 38 much better than an IQ(智商)test.We 39 that Michael's score must have been a 40 and we should treat him 41 as usual.

We moved to Indiana in 1962,and Michael studied at Concordia High School in the same year.He got 42 grades in the school,especially 43 biology and chemistry,which was a great comfort.

Michael 44 Indiana University in 1965 as a pre-medical student.Soon afterwards,his teacher permitted him to take more courses than 45 .In 1968,he was accepted by the School of Medicine ,Yale University.

On graduation day in 1972,Frank and I 46 the ceremony(典礼)at Yale.After the ceremony,We told Michael about the 47 IQ score he got when he was six.Since that day,Michael sometimes would look at us and say 48 ,My dear mom and dad never told me that I couldn't be a doctor,not until after I graduated from medical school!It is his special way of thanking us for the 49 we had in him.

  Interestingly,Michael then 50 another IQ test.We went to the same clinic where he had 51 the test eighteen years before.This time Michael scored 126,an increase of 36 points.A result like that was supposed to be 52 .

Children often do as 53 as what adults,particularly parents and teachers, 54 of them.That is,tell a child he is “ 55 ,”and he may play the role of a foolish child.

 

36.A.joy        B.surprise       C.dislike         D.disappointment

37.A.tearfully    B.fearfully      C.cheerfully      D.hopefully

38.A.student     B.son          C.friend          D.doctor

39.A.argued     B.realized       C.decided        D.understood

40.A.joke       B.mistake       C.warning        D.wonder

41.A.specially    B.strictly       C.naturally       D.carefully

42.A.poor       B.good         C.average        D.standard

43.A.in         B.about         C.of            D.for

44.A.visited     B.chose         C.passed         D.entered

45.A.allowed    B.described      C.required       D.offered

46.A.missed     B.held          C.delayed        D.attended

47.A.high      B.same          C.low            D.different

48.A.curiously   B.eagerly       C.calmly         D.jokingly

49.A.faith       B.interest       C.pride          D.delight

50.A.looked for   B.asked for     C.waited for      D.prepared for

51.A.received    B.accepted      C.organized      D.discussed

52.A.imperfect   B.impossible     C.uncertain      D.unsatisfactory

53.A.honestly    B.much         C.well          D.bravely

54.A.hear       B.learn          C.expect        D.speak

55.A.wise       B.rude          C.shy           D.stupid

 

 

 

 

 Despite

means

draw

essential 

under

wide

 

1A    2C    3D   4C    5B

deem

while

on.

Therefore

ideal

 

1---3 C   A    B 

 

36D    37A   38B    39C    40B

41C    42B   43A    44D    45C

46D    47C   48D    49A    50B

51A    52B   53C    54C    55D

 

 

  评论这张
 
阅读(185)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017